Juicy Couture – en konstnärlig trend

Under tidiga 2000-talet var det ordentligt inne med modemärket Juicy Couture. Bland annat för att det bars av kändisar som Paris Hilton och Sienna Miller. Efter ett tag svalnade intresset för joggingoverallerna med bling-bling och vackra broderier, men idag har de hamnat på tapeten igen. Faktum är att många till och med väljer att köpa kläder och väskor från märket second hand eller vintage och på så vis nästan investera i ett konstföremål. Så om du har gamla välbehållna kläder från Juicy Couture ska du definitivt försöka sälja dem. Kolla så du har sparat kvittot.

Vilka är/var Juicy Couture?

Juicy Couture startades i Los Angeles 1997 av två kvinnor som ville förvandla något så enkelt som ett mysset eller en tubklänning till något vackert men ändå bärbart i vardagen. Idag finns Juicy Couture över hela världen och du kan även hitta kläder för barn av märket Juicy Couture på flera håll. Förutom kläder gör märket också vackra smycken och väldoftande parfymer. Deras joggingoveraller är i stort sett alltid tillverkade av len velour för en mjuk och skön känsla. Kläderna är dock ganska dyra och det beror också på att man har lagt ner tid på att göra broderier, tryck eller pynta med stenar på kläderna. Men som sagt, du kan självklart hitta kläderna på outlets, på rea eller köpa dem second hand.

De flesta passar i en dress från Juicy Couture. Passformen är väldigt slipad och ser snygg ut på de flesta kroppar. Du kan självklart kombinera tröjorna till jeans eller vanliga byxor.

Juicy Couture som konst

Tänk att ett vanligt modemärke kan få ett sådant genombrott, även om det bara är enkla plagg som i princip görs. Men Juicy har blivit ren konst och faktum är att en av deras track suits har ställts ut på ett brittiskt konstmuseum. Det är på det berömda Victoria & Albert Museum under 2015 som den blev en riktig relik.

Efter en tid började dock detta varumärke att försvinna från mångas läppar och företaget såldes. Men idag är det av intresse igen och flera samarbeten med Juicy har skapats. Under 2022 är det danska Ganni som inlett samarbete med Juicy Couture och designar snygga track suits i den lena velouren som märket är känt för. Dock med Ganni på ryggen och inte Juicy Couture. Men Ganni har även t-shirts, toppar och annat smått och gott i sin kollektion.

När mode blir konst

Under årens lopp har det funnits ett flertal designers och modeskapare som efter sin död blivit rena legenderna. Eller så har det skapats plagg såsom Mondrian dress eller Diors sadelväska som numera är lika stora reliker som Juicys track suit. Att mode är lika med konst råder det ingen tvekan om. Runt om i världen finns det flera intressanta museer du kan besöka för att kika på berömda plagg eller gamla kläder från historien. Några exempel är Moderna Museet och Livrustkammaren i Stockholm.

Och precis tvärtom inspireras mode också av konstens värld i form av form, mönster och tyger.

Av sophie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *