3 kända målningar

Får man bara välja tre konstverk som man bör känna till, kan den listan bli svår att göra. Här är ett försök till en sådan. Tre målningar som varje konstälskare bör känna till.

Skriet

Kanske den kändaste målningen på listan är denna skrikande tavla av Edvard Munch. Den norske målaren gjorde målningen 1893 och det skede i fyra olika versioner. Detta är en av de dyraste målningarna som någonsin sålts, så det råder ingen tvekan om att människor uppskattar den. Skriet har även blivit stulet en gång.

Flicka med pärlörhänge

En mycket vacker oljemålning av Johannes Vermeer går under namnet “Flicka med pärlörhänge”. Man vet inte riktigt när målningen utfördes men Vermeer levde under 1600-talet i Holland. Tyvärr dog han redan som 45-åring och var i det sista skuldsatt. Idag är denna målning en av de dyraste som går att köpa, om den någonsin blir till salu. Verket är även känt i Tracy Chevaliers roman ”A girl with a pearl earring” och har gjorts som film med bland annat Scarlett Johansson.

Stjärnenatt

Självklart kommer Vincent van Gogh med på listan med sin målning “Stjärnenatt” som målades 1889. Vyn i målningen sägs föreställa vyn från van Goghs rum, när han låg inlagd på ett mentalsjukhus.

Av molly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *