Abstrakt konst

Många tänker på fyrkanter och färgsprakande målningar när de hör begreppet abstrakt konst. I själva verket ingår så mycket mer under benämningen. Gemensamt är att de även går under förklaringen icke-föreställande konst. Det här betyder att bilderna oftast inte direkt illustrerar något specifikt eller försöker efterlikna saker i den verkliga världen på ett illustrativt sätt.

Färg och form

Ofta är själva grundtanken i abstrakt konst att färgen eller formerna i sig själva, är ett uttryck mot betraktaren. Under 1900-talet var det många abstrakta målningar som försökte efterlikna det som musiken ofta gör. Här finns ett ursprung i ett mycket mer föreställande konstarbete, som det hos Cézanne, som ofta avbildade landskap. När han började förenkla formerna uppkom istället färgytor som mer liknar det abstrakta måleriet.

Kubismen

Kubismen anses vara den stil som först sätter ramarna för abstrakt konst. Här uppstod flera olika grupper och alla känner väl till Pablo Picassos sena målningar. Fortfarande fanns spår av det figurativa men färg och form får en allt mer framträdande roll. Det gäller alltså att ha ett öppet sinne för att kunna ta till sig abstrakt konst och förstå från vilket historiskt ursprung det kommer.

Av molly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *