Kända kubister

Under 1900-talet föddes den första konststilen som kallas abstrakt. Kubismen såg ljuset då bland annat konstkritikern Louis Vauxcelles 1908 benämnde “Braques små kuber”. Man räknar med att kubismens glansdagar tog slut omkring 1914. Många känner säkert till en av frontfigurerna som var självaste Pablo Picasso. Men även andra konstnärer blev kända genom kubismen, bland dessa finns Georges Braque.

De första kubistiska verken

Ett av de första verken med kubistiska inslag var Cézannes sena konstverk som blev en språngbräda till kubismen på 1900-talet. Han påtalade idén om att avbilda naturen med “cylindern, cirkeln och konen”. Braque och Picasso tog vid där de föregående slutade och utvecklade kubismen i sin helhet. Här fick själva mönstret i målningarna en större betydelse, och oftast gick det inte att ens urskilja något illustrativt objekt i målningarna.

Paul Cézanne

Paul Cézanne föddes 1839 i Aix-en-Provence, och dog ungefär när kubismen hade sin början. Han var en av de viktigaste målarna på sin tid och var en stor förebild för de konstnärer som skapade kubismen. Själv målade Cézanne allt som oftast stilleben av olika frukter och vackra landskap i södra Frankrike. Hans målningar kom att fungera som en passage mellan impressionismen och kubismen, och framför allt i hans senare målningar syns kubistiska inslag.

Pablo Picasso

Man behöver inte vara en konstkännare för att känna till namnet Pablo Picasso. Han föddes 1881 i Málaga och kom att påverka en hel värld med sin konst. Hans far var bildlärare och kan antas ha lagt grunden för hans konstintresse. Redan som liten visade han sig vara skicklig med penna och pensel. Han studerade vid olika konstskolor fram till 1904 och några av hans tidiga kända verk är bland annat Porträtt av Coquiot (1901). Målningarna därefter mellan åren 1901–1904 benämner man som “den blå perioden”. Han riktade då i huvudsak sitt intresse mot att avbilda fattiga och ibland lidande människor. En av de mest betydelsefulla konstverken från denna tid är Den gamle gitarristen (1903). Många konstkritiker förundrades över de återhållsamma färgerna och den allmänna känslan av melankoli i målningarna. I Paris träffade Picasso många av sina framtida konstnärsvänner och kollegor. De påverkade varandra genom deras måleri och Picasso gick in den så kallade “rosa perioden”. Färgskalan blev betydligt ljusare. Kring 1907 intresserade han sig för afrikansk konst och riktade in sig på att förändra sitt måleri i grunden. Tillsammans med konstnärer som Braque, utvecklade han sedan kubismen.

Georges Braque

George Braque föddes 1882 och var en fransk målare, men även skulptör och duktig grafiker. Redan som 16-åring arbetade han som lärling på en målerifirma som en dekorationsmålare. Tillsammans med Picasso utvecklade han sedermera kubismen som en konstform. Han blev en av sin tids mest betydelsefulla konstnärer och anses vara en av skaparna till bland annat kubismen.

Av molly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *