Platsspecifik konst

När man talar om platsspecifik konst, menar man oftast sådan konst som gjorts med en specifik plats i åtanke. I ett sådant konstverk finns ofta referenser till miljön och platsen runtomkring, eller så är det format för att passa in på platsen. Här finns några konstnärer som har gjort några riktigt kända verk som passar in på begreppet.

Robert Smithson

En av de mest kända amerikanska konstnärerna som arbetar med platsspecifik konst är Robert Smithson. En del har säkert sett svartvita fotografier tagna av hans konstverk från ovan. Han jobbade med något som ibland kallas land art. Han kända konstverk “Spiral Jetty” är en gigantisk spiral vilken man grävt ut ur lera i en saltsjö i Utah. Det handlar alltså om att gräva i landskapet och skapa olika, ofta stora, skulpturala former. Under 1960-talet intresserade sig alltfler skulptörer för att åstadkomma konstverk utanför den så kallade vita kuben. Robert Smithsons konstverk är ett exempel på detta. Bland annat Moderna museet har haft Robert Smithson som huvudtema.

Andy Goldsworthy

På andra sidan Atlanten verkade under samma tid en brittisk konstnär med både platsspecifika konstverk och fotografier. Andy Goldsworthy försökte belysa frågan om vad konst kan vara och skapade bilder på allt ifrån skräp som lämnats i naturen till större skulpturala verk. Grundfrågan var om konst var något som alltid hade skapats av en mänsklig hand, eller om det fanns undantag.

Richard Serra

Richard Serra har skapat en hel del omtalade verk, som verkligen måste upplevas på plats. Det kan vara alltifrån en lång rostig metallvägg mitt i naturen till att arbeta med människor som arbetar på en viss plats. Även här tvingas betraktarna ifrågasätta vad konst egentligen är.

Av molly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *