Tre kända svenska konstnärer

I Sverige finns många internationellt erkända konstnärer. Både målare, skulptörer och konstnärer som arbetar konceptuellt har hyllats av konstkritiker världen över. Här kommer tre kända svenska konstnärer som fortfarande är aktiva. Med andra ord finns ännu chansen att följa dessa tre fantastiska konstnärer och deras verk. För den vanlige entusiasten kommer dock konstverken förmodligen vara för dyra för att kunna hängas på den egna väggen i hemmet.

Lars Lerin

Bor man i norden och är intresserad av akvarellmålningar är chansen stor att man känner till Lars Lerin. Han föddes 1954 och arbetar idag med sina målningar i Munkfors. Han har även gett ut många böcker med både text och illustrationer. Lerin växte upp i den lilla värmländska staden Munkfors. Konststudier vid Gerleborgsskolan i Göteborg följt av högskolestudier vid Valand i samma stad, ledde till en fantastisk karriär. Lerin har ställt ut vid många samlingsutställningar och separatutställningar. Under en tid bodde han vid Lofoten, vilket kan synas i många av hans akvareller. Lars Lerins akvareller är kända för den stämning de skapar, med sina många kontraster. Det är även fascinerande att kunna måla på det sättet som Lerin lyckas göra med vattenfärger. Lerin utnyttjar bredden i akvarellmåleriet, där man även låter färger rinna för att skapa kontrastrika och skarpa kanter. Motiven är ofta övergivna byggnader och karga landskap i norra Sverige. En mycket omtyckt dokumentär sändes av SVT om Lerins konstnärskap och sökande efter kärleken.

Dan Wolgers

Han utbildade sig vid Konsthögskolan i Stockholm under 80-talet och blev sedermera professor där 1995. I centrum för Wolgers skapande finns vardagsföremål vilka han gör om i olika skepnader. Med olika skämtsamma grepp försöker han vrida och vända på konstbegreppen. Ett av de kända verken han gjort är omslaget till Stockholms telefonkatalog 1992. Över hela framsidan lät han skriva sitt eget privata telefonnummer. Genom att provocera försöker Wolgers att få betraktaren att ifrågasätta konsten och i förlängningen även hur saker och ting är uppbyggt i samhället.

Mamma Andersson

Mamma Andersson föddes 1962 och arbetar idag i Stockholm med bland annat måleri. Hennes födelsestad är Umeå och studerade vid Konsthögskolan i Stockholm och det var också där hennes smeknamn “Mamma” kom till. Hon började med landskapsmåleri och påverkades i tidig ålder av målaren Dick Bengtsson. Under sin karriär har hon ställt ut sina målningar i hela världen.

Av molly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *